Guidat tona

GUIDA NE BUTRINT

Muzeu.

 

Muzeu u rihap në vitin 2005, pasi u rinovuar. Ai është e vendosur brenda kështjellës se rikonstruktuar në kodër të lartë. Hyrja në muze është i përfshirë në tarifën hyrese në vendin arkeologjik në tërësi. Ajo është e hapur nga ora 09.00 deri në 16.00.
 
Festival.
Një festival ndërkombëtar i teatrit mbahet çdo vit në majë të kodrës. Qëprej vitit 2000 mbahej ne muajin shtator tani mbahet ne korrik.
Kalaja trekëndësh.
 Kalaja e cila mund të shihet në anën tjetër të ngushticës së Vivarit, është ndërtuar ndërmjet 1490 dhe 1540 nga venedikasit, ndërsa kullat janë shtuar më pas.Për te arritur atje mund të marrë një traget të vogël
Lion Gate mori emrin e vet nga relievi mbi hyrje. Relievi tregon nje  luan te hahet nga një dem. Megjithatë, kjo nuk ishte pjesë e murit origjinal, vetëm u vendos këtu në shekullin e 5, për të zvogëluar madhësinë e portës dhe të bëjë më të lehtë për të mbrojtur. Vetë relivi vjen nga një ndërtesë tempulli.
Bazilika.
Pas rrugës së shpejti do të arrini te bazilika. Ajo është ndërtuar në të njëjtën kohë si pagëzimore, në tremujorin e dytë të shekullit të 6-të, por ai është rindërtuar disa herë. Ka një kat mozaik nën dysheme tanishme pllakë guri. Mozaiku u hodh ndoshta nga i njëjti zejtar si në pagëzimore që ata janë të ngjashme në stil.
Bazilika nuk ishte kisha e vetme brenda lokaleve, janë gjetur tetë të tjera deri tani.
 
Pagëzimorja.
Pas largimit nga teatër ju do të arrini ne disa minuta  në pagëzimoren e famshme. Kjo është një e dytë më e madhe në territorin e ish-Perandorisë Lindore Romake pas Haghia Sofia në Stamboll (e cila është ndërtuar si një kishë dhe më vonë konvertuar në xhami).
Kati i jashtëzakonshëm Mozaiku daton me tremujorin e dytë të shekullit të 6-të. Ky është mozaiku më i plotë dhe më komplekse të të gjitha pagëzimore te mbijetuara të periudhës. Ajo është e mbuluar sot nga një shtresë e rërës dhe zhavorrit për të mbrojtur atë.
 
Teatri.
Teatri është zbuluar vetëm në fund të 1920 nga arkeologu italian Luigi Maria Ugolini. Teatri i parë është ndërtuar në stilin grek dhe mendohet se është përdorur nga adhuruesit dhe priftërinjtë e shenjtë për ceremonitë fetare dhe diskutime publike. Ajo ishte mjaft e vogël, por u zgjerua shumë shpejt. Tapiceria është organizuar pas një hierarkie, me vende më të afërt në fazën e rezervuar për të qytetarit më të shquar.
Në shekullin e 2 teatri është rindërtuar dhe zgjeruar në stilin romak me një fazë. Kjo ishte pjesa qendrore e qytetit. Kjo vlerësohet të ketë pasur kapacitet prej 2.500 njerëzve.
Në muret rrethuese janë mbishkrime të shumta që regjistrojnë lirimin e skllevërve në nder të perëndisë, Asklepit. Ato datojne në rreth 230 P.K dhe Span mbi 60 vjet.
 
Liqeni i Butrintit
Shtrihet në jug të Shqipërisë në mes të faqes Sarande dhe Butrint Arkeologjik, ajo është në fakt një Lagoon.Qe mbikëqyr detin Jon dhe është mjaft i madh nga vendasit .Jane kapur shumë midhje këtu dhe  janë dërguar në Sarandë dhe qytete të tjera të afërta për restuarante, ato janë një ngjyrë të errët të verdhë dhe shumë e shijshme.
 
 
Shenjtërorja e Asklepit.
Shenjtërorja e Asklepit ulet në një tarracë në afërsi të teatrit. Ajo është ndërtuar në shekullin e 4 P.K
Asclepius ishte më e rëndësishmi i perëndive shëruese të antikitetit. Babai i tij ishte Apollon dhe nëna ishte një grua e thjeshte. Vetë Asclepius ishte i martuar me Hygieia, i cili na ka dhënë fjalën "higjienike". Ai ishte aq i aftë në artin e tij të shërimit se ai shumë shpejt u konsiderua si një zot. Legjenda thote per ate se ai ishte aq i afte sa mund te sillte ne jete te vdekur. Kjo zemëroi Zeusin aq shumë sa që ai vrau Asklepin.
Atributi kryesor i Asklepit ishte  një gjarpër  rreth tij, të njëjtin simbol i cili është ende duke përdorur për farmaci në shumë vende, përfshirë Suedinë. Ky simbol shfaqet në shumë prej monedhave më të hershme riformuar në Butrint.
Shenjtërorja më e madhe për të Asklepit ishte në Epidaurus, por shenjta janë gjetur edhe në Athinë, Korint dhe në Romë. Ata ishin të vendosur më shpesh jashtë apo në periferi të qyteteve, shpesh në afërsi të lumenjve apo detit. Ky vend nuk është vetëm me kusht izolimin për sëmundjet infektive, por edhe një ambient të qetë dhe paqësore për të ndihmuar procesin e shërimit. Pjesa thelbësore e ritit  te shërimit ishte gjumi në të cilin zoti do të shfaqet në ëndërr, dhe sugjeron mjete ose shëron 
 
                                     Ture Sarande - Ksamil - Butrint
Nje tjeter trekendesh i arte ne Shqiperi pervec atij Oricum -LLogara -Dhermi eshte ai Sarande- Ksamil- Butrint.Te trija keto te fundit fare prane njera - tjetres.Ne Sarande , mund te gjesh zbavitjen dhe gjallerine e nje Monte- Karloje por shqiptare,ne Butrintantikitetin monumental e ne Ksamilin e vogel, tre ishuj te gjelber prane e prane njeri - tjetrit e fare prane bregut te detit ne ngjyre blu te thelle , me mini plazhene secilin prej tyre.
Jo me kot ky trekendesh ka zene titujt dhe faqet kryesore te disa prej mediave me prestigjoze ne bote si "The Guardian, The Telegraph, Lonely Plaanet" etj