Histori

Ne lashtesi Saranda eshte perfshire ne treven e Kaonise, nje prej 14 popullsive qe perbenin shtetin e Epririt. "Onhezmites" eshte emri i hershem i saj, dhe ka kuptimin e nje ere te lehte detare. Ne shekullin e IX-X filloi te njihej me emrin e 40-shenjtoret, qe vjen nga manastiri me te njejtin emer qe ndodhet mbi qytet.Shetitorja buze detit dhe shume shtepi e godina u ndertuan ne vitin 30, ne kohen e mbretit Zog. Gjate Luftes se Dyte Boterore , mori emrin Porto Eda, per nder te vajzes se Musolinit.Infrastruktura e qytetit u zhvillua gjate periudhes se komunizmit , ku mori forme dhe kurora rreth tij. Sot Saranda eshte nje prej qyteteve me atraktive turistike ne vend.